Letovanje Grčka, Grčka kuhinja

Grčka kuhinja

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 10.04.2021.
Vreme čitanja: 4 min
Autor: Ivana

Grčka kuhinja

Budući da je hrana u Grčkoj direktno povezana sa druženjem i razgovorima, uz gutljaj vina, smatra se vrlo važnim delom svakodnevnog života Grka. lagano uživaju u svojim jelima kako bi ostetili pravi ukus. Kulinarska tradicija Grčke datira stotinama godina i evoluirala je tokom vremena, jednostavno pripremljena hrana koja koristi najbolje od onoga što je u sezoni sa dodacima prirodnih začina. Mnoga poznata grčka jela u stvari su deo šire tradicije hrane Osmanskog carstva s klasičnim jelima musaka, bureka, tsadzikia, koje imaju arapske, persijske i turske korene. Grčko kuvanje nudi neverovatno bogatu i raznovrsnu lepezu hrane i pića, svaki obrok je svež i privlačan i predstavlja putovanje kroz istoriju Grčke. Svaki obrok započinju aperitivom, rakijom začinjenom anisom (ouzo, tsipouro) uz “meze” a neizostavan deo grčke trpeze je tradicionalni feta sir (od kozijeg ili ovčijeg mleka). U Grčkoj hrani ćete okusiti mnoge začine i začinsko bilje ( nana, bosiljak , origano, lovorov list, cimet, karanfilić, ruzmarin ) ali koriste se umereno kako ne bi pokrili miris povrća ili mesa. Grčka nije samo za one koji vole da uživaju u moru, suncu i plaži, već predstavlja pravi raj za gurmane..Zavirićemo malo dublje u grčke ukuse kako bi vam otkrili koja su najpoznatija grčka jela i grčki specijaliteti. Kada grci probaju nešto ukusno, imaju divnu frazu ” Yia sta xeria sas” (u zdravlje vaših ruku), što je pohvala za veštinu kuvara.

Letovanje Grčka, Grčka kuhinja
Letovanje Grčka, Grčka kuhinja

Grčka predjela (“Meze”)

Meze je vrsta malih jela koju grci konzumiraju uz tsipuro, ouzo, ritsine.
Saganaki– pohovani kačkavalj.
Dolmadakia – sarmice od vinove loze (punjeni listovi sa pirinčem, začinima i lukom ili mlevenim mesom)
Dakospredstavlja kombinaciju seckanog paradajza, izmrvljenog sira, kaparija i origana, servira se preko prepečenog grčkog hleba koji je preliven maslinovim uljem i predstavlja idealan spoj ukusnih i zdravih sastojaka.
Fava – vrsta kuvane mahunarke, nalik pireu sa sitnim crnim lukom i maslinovim uljem. 8Obično se nudi uz morske plodove)
Bujurdi – pečena feta sa paradajzom na maslinovom ulju.
Kolokithia tiganita – pohovane tikvice
Kolokithokeftedes – pljesavice od rendanih tikvica preženih u ulju
Kefthedakia – grčke kuglice od melevenog mesa

Letovanje Grčka, Grčka kuhinja
Letovanje Grčka, Grčka kuhinja

Grčke pite

Tiropita pita sa sirom, slična našem bureku
Spanakopita – pita sa spanaćem i lisnatim korama
Bugatsa me krema – slatka pita sa filovana pudingom od valine, sa šećerom u prahu i cimetom.
Kreatopita – pita sa mesom
Kaltsounia – uksuno, malo pecivo od slatkog sira i cimetom ( nema ih na svim destinacijama)

Glavna jela

PasticioKombinacija makarona,mlevenog mesa,parmezan sira prelivenim Besamel sosom.
Youvetsi – Đuveć sa junetinom i posebnom vratsom testina, malom kao zrno pirinča tzv. kritarakia
Ntomates gemistes – punjeni paradajz ( paprila ili tikvica ) sa mleveni mesom i pirinčem , zapečen u rerni .
Kleftiko – jagnjeće meso pečeno u rerni na tihoj vatri, sa limunom, belim lukom i začinskim biljem.
Paputsakiaovo grčki specijalitet izgledom podseća na papučice, po čemu je i dobilo naziv, a pravi se od plavog patlidžana, sosa od mlevenog mesa i bešamela.

Ribe i morski plodovi

Astakomakaronada – Špageti sa jastogom ( kuvani jastog u sosu od paradajza začinjen grkim biljem).Služi se sa svežim bosiljkom.
Psito xtapodi – hobotnica na žaru
Lavraki psito – Brancin na žaru
Kalamaria – Pržene lignje na maslonovom ulju, prekrivene brašnom prethodno
Midia – Dagnje mogu biti kuvane na pari ili kao saganaki ( sa pirinčem ili špagetama )
Garides saganaki – Saganaki od škampa, škampi se sotiraju u tiganju sa belim lukom, biberom i lukom, malo ouza i sosa od paradajza.
Bakaliaros skordaliaSlana fortula od bakalara sa pireom od belog luka. Ovo tradicinonalno jelo je kedinstveno zgog postupka soljenja bakalara. Tanka, hrskava korica od spolja a unutra slatkast, blagi riblji ukus.

Grčke poslastice

Pravi grčki obrok nije potpun bez ukusnog dezerta.
Galaktobureko – Tzv.Mlečni burek grčka pita od kreme obložena sirupom
Lokumades – Pržene krofnice ( kuglice) sa medom, orasima, šećerom ili čokoladom
Kataifi – Poslastica slična baklavi samo su rezanca od testa, valja se i puni orasima i pistaćima, prelije se na kraju sirupom.
Baklavas– Ljuskavo, hrskavo testo punjeno orasima, začinjeno cimetom i preliveno sirupom.
Portokalopita – Pita od pomorandže sa aromom cimeta. Obične se služi sa sladoledom ili grčkim jogurtom.

Letovanje Grčka, Grčka kuhinja
Letovanje Grčka, Grčka kuhinja

Neki kažu da je hrana najboljeg ukusa kada se uživa u njenom prirodnom okruženju. Ukusi morskih plodova uz času belog vina u nekoj taverni na obali mora uz grčku muziku daju kompletan doživljaj. Najveći broj turista poznaje gyros ili suvlaki pa se njihovo iskustvo sa grčkom kuhinjom završava. Iako ima brojna odlična jela, ovde smo izdvojili ona čijim se ukusima prosto morate prepustiti kada ste u Grčkoj.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas