Turska leto avionom, letovanje avionom Turska, KUSADASI turska letovanje, letovanje autobusom u Turskoj

Na šta Vas prvo asocira Kušadasi?

Kategorija: Putovanja
Datum objave: 20.03.2021.
Vreme čitanja: 5 min
Autor: Zoran

Turska, letovanje u Kušadasiju, hotelski smeštaj u Kušadasiju

Kao i za svako putovanje, za letovanje u Kušadasiju potrebne su vam dve stvari: dobro raspoloženje i pasoš. Pasoš mora da važi minimum 6 meseci od datuma povratka u Srbiju.

Kako da izaberete pravi hotel za letovanje u Kušadasiju ?!?!

Ono što je važno da uradite pre nego što pođete na letovanje u Kušadasiju je izbor hotela u kome ćete boraviti narednih 10 dana. Ako ste neko kome je plivanje i sunčanje prioret onda je je preporuka da izaberete pre svega Ladies Beach zbog sledećih činjenica…

Turska leto avionom, letovanje turska, turska leto autobusom, Kusadasi, Sarimsakli, Marmaris, Bodrum, Kumburgaz
Turska leto autobusom, Kušadasi, plaža, letovanje u Kušadasiju

Javna plaža Ladies Beach (na turskom Kadinlar denizi) ili ženska plaža je lako dostupna  iz svih hotela. A hotela ima za svaki džep i ukus. Tu se Melike i Grand Nett sa dve zvezdice (mada realno Melike više 3 nego 2 zvezdice), Asena , Ponz i Blue Sea sa 3 zvezdice (vodite računa da postoje razlike u načinu ishrane jer je Asena na bazi All inclusive koncepta, dok su ostali hoteli u Kušadasiju na bazi polupansiona. Naravno tu je i već mnogo hvaljeni hotel Ayma koji je posle renoviranja povratio stari sjaj, i sada je definitivno najbolji izbor (best value for the money što bi rekli Englezi). Obzirom da je Ladies Beach javna plaza, i ležaljke i suncobrani se plaćaju (mada možete staviti svoje), za one koje žele privatnost i odmor bez razmišljanja da li će biti gužve na plaži ili ne onda je izbor Long Beach. Hoteli u Kušadasiju su na bazi All inclusiva i skoro svi imaju privatne plaže ili deo plaže samo za goste hotela. Preporuka je Flora suites, 3 zvezdice, hotel jeste udaljen od plaže cca 900 metara ali u toku dana se više puta obalja besplatan prevoz od strane hotela i to je uračunato u cenu. Hoteli sa 4 zvezdice Arora i Batihan takođe imaju svoje plaže, tako da je to odličan izbor za porodice pre svega.

Kusadasi letovanje autobusom Turska
Turska Kušadasi letovanje autobusom, letovanje u Kušadasiju

Sa druge strane ako vam je kupanje i sunčanje samo deo planiranih akativnosti, onda je centar grada logičan izbor. Mlađa populacija obično bira hotele u Kušadasiju sa 2-3 zvezdice pre svega zbog mogućnosti da sama kreira dnevne aktivnosti, nesputana satnicom doručka i večere. Hoteli Anadolu i Sarikaya su savršeni izbor za ovu grupu turista. A i budžet u ovim hotelima je daleko prihvatljiviji studentskoj populaciji. Kao najbolji izbor za boravak u centru po meni je hotel Santur. Hotel sa 3 zvezdice koji nudi uslugu polupansiona, tako da se ima vremena za sve: kupanje, sunčanje bilo na nekoj od plaža ili na hotelskom bazenu, a posle večere izlazak u grad.

Letovanje Turska autobusom, Kusadasi, Hotel Ayma Beach resort&Spa,eksterijer
Letovanje Turska autobusom, Kusadasi, Hotel Ayma Beach resort&Spa,eksterijer, letovanje u Kušadasiju

Kako stići do Kušadasija

Kada ste odlučili šta planirate da radite dok ste na letovanju u Kušadasiju, vreme je i da odlučite kako ćete putovati do vašeg letovališta. Svako najekonomičniji način putovanja je autobusom. Iz Srbije do Kušadsija putovanje traje između 20 i 24 časa zavisno od mesta sa koga ste pošli. Vrlo je bitno da putovanje ne podrazumeva samo vožnju, već je to ukupan broj sati od momenta kada ste pošli do momenta kada dođete u Kušadasi. Obično se prave pauze na svakih 2,5 do 3 sata, tu je i noćna vožnja koja je nekih 6 do 8 sati, tako da putnike posle trajekta i pauze kod Ajvali probudi jutranje sunce u Kušadasiju.

Korisni saveti za letovanje u Kušadasiju

Stigli ste i smestili ste se. Prvo što trebate da uradite je da promenite novac. U celom Kušadsiju imate mnogo menjačnjica, tako da je preporuka da novac menjate kod njih jer je svuda istaknut kurs.

Gradski prevoz je organizovan dolmušima, malim minibusevima koji voze na svakih 10 do 15 minuta do neke od plaza ili do centra. Dolmuš broj 5 vozi do Ladies Beach, a broj 6 do Long beacha. Cena karte je obično oko 0,5 evra po pravcu. Za one koji su u gradu postoji i plaza blizu hotela Karaaslan, tako da od hotela u centru dao plaže treba nekih 15 minuta laganog hoda.

Šta videti u Kušadasiju i okolini

A kad ste već u Kušadasiju izbor toga šta sve može da se vidi je impozantan. Pre svega tu je Efes, antički grad koji je u svoje zlatno doba bio 5. po veličini u Rimskom centru, sa čuvenom Celzijusovom bibliotekom, kuća Bogorodice za koju se veruje da je Majka Božija provela više godina do svoje smrti. Nekad se pored Efesa nalazilo i jedno od 7 svetkih čuda, hram Boginje Artemide.

Letovanje Kusadasi autobusom, Turska hoteli, Efes, Celzijusova biblioteka
Efes, Celzijusova biblioteka

Pre nego što uđete u Kušadasi u mestu Selčuk, na nekih 20 km od letovališta nalazi se tvrđava u kojoj je po predanju umro i sahranjen Sveti Jovan, jedan od četvorice jevanđelista. Izlet do Pamukkalea, jedinstvenog prirodnog fenomena, svako treba da bude na vrhu prioreta svih onih koji uživaju u istraživanju lepota kulture i istorije antičkog sveta.

Putovanje Turska, Pamukkale, Velika turska tura,evropski gradovi
Turska, Pamukkale

Jedna od preporuke je i posetu etno selu Sirince gde možete videti arhitekturu i običaje grčke populacije koja je naseljavala ove prostore više hiljada godina.  Jedan od izbora tokom boravka je krstarenje brodom na koji se polazi iz Givercin Ade, ostrva Golubice, stare tvrđave koja datira još iz viznatijskog doba. Nedaleko od ostrva Golubica je međunarodna luka Scala Nuova, u kojoj skoro svaki dan uplovljavljaju veliki prekookeanski brodovi-kruzeri. Odatle možete da odete na jednodnevni zlet do grčkog ostrva Samos, koje je udaljeno sat ipo vožnje. Za ljubitelje adrenaliskih zbava tu su vodeni parkovi Adaland i Aqua Fantasy.

Turska letovanje Kušadasi, ADALAND aqua park
Turska letovanje Kušadasi, ADALAND aqua park

Neizbežan šoping u Kušadasiju

Dok ste u samom Kušadsiju svakako će vas fascinirati Kušadasi bazzar, splet mnogobrojih uličica u kome su bezbrojne radnje koje prodaju najšarenolikiju vrstu roba (tekstilnu pre svega) koju ste ikad videli. U zavisnosti od vase veštine pogađanja sa lokalnim trgovcima zavisi i cena robe koju kupujete. Poznata radnja među našim turistima koji kući nose neki od poznatih turskih specijaliteta je Tufan, koji drže naši ljudi Luka i Filip Ajdović. Takođe u samom gradu se nalaze marke brendiranih i već poznatih turskih proizvođača kao što su LC Waikiki, DeFacto, Collins i mnogi drugi. Kad već pričamo o kupovini, jedna od opcija je svakako odlazak u moderni tržni centar Kusadai AVM, gde sve brendirane marke imate na jednom mestu.

Što se kafića i diskoteka tiče, po tome je Kušadasi naročito poznat. Najpopularniji su Mokka, Hands caffe, Bistro sokak. Što se diskoteka tiče najtoplija preporuka je Ex Club kao i Harem.

Kada bi u jednoj rečenici morao da opišem letovanje u Kušadsiju to bi bilo: za svakog po nešto, za nekoga sve. Uživajte.

Kontakt

Prijava za newsletter

Prijavite se na našu newsletter listu

Kontakt

Nikolaja Krasnova 2, Vračar

011/3285 001, 3285 002

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Vase Pelagića 11

021/38 25 025, 38 25 026

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Cara Dušana 94

018/248 264, 249 255

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo
Kneza Miloša 20

017/40 58 98, 40 58 99

[email protected]
Radno vreme:
Pon-Pet 08:00-20:00 Subota 08:00-15:00 Nedelja ne radimo

Pratite nas