NIŠ I MANASTIRI SREDNJEVEKOVNE SRBIJE – DVODNEVNI PROGRAM -

Program predstavlja informativni flajer, tačan datum polaska biće dogovoren sa grupom

1.dan: NIŠ

Polazak sa parkinga kod doma rukometa ( ili po dogovoru ) u 09,00h. u pratnji lokalnog vodiča. Obilazak spomenika Ćele-kula (jedinstveni spomenik u svetu visok je 5 metara i u njega su uzidane 952 ljudske glave, podigli su ga Turci 1813.godine posle poraza srpskih ustanika pod vođstvom Stevana Sinđelića na Čegru 31.maja 1809. godine.) Nastavak putovanja do Niške Banje. Samo 7 km jugoistočno od Niša, na međunarodnom putu za Sofiju – na 250 m nadmorske visine – smešteno je jedno od najstarijih banjskih mesta u Srbiji – Niška Banja. Izvori ove banje daju vodu koja se odlikuje raznolikošću hemijskog sastava i spadaju među najradioaktivnije u zemlji i Evropi. Jednoipočasovno zadržavanje za obilazak, zatim nastavak putovanja do antičkog lokaliteta- carske rezidencije Cara Konstantina – Mediane podignute početkom IV veka. Razgledanje mozaika i vila. Nastavak putovanja do centra Niša. Obilazak Niške Tvrđave koja je tada sagrađena (1719-1723), i dalje predstavlja jednu od najlepših i najbolje sačuvanih građevina takve vrste na Balkanu. Slobodno vreme za razgledanje, i šetnju kroz Tvrđavu i užim gradskim jezgrom. Pauza za ručak. Predlažemo posetu nekom od restorana sa čuvenim niškim specijalitetima u jedinoj ulici koja je sačuvala orijentalni karakter Niša – Kazandžijsko sokače. Jednočasovna pauza, a zatim odlazak do logora Crveni Krst prvog nacističkog koncetracionog logora u Jugoslaviji. Odlazak u hotel. Smeštaj u hotel. Noćenje.

2.dan: NIŠ – MANASTIR KALENIĆ – MANASTIR LJUBOSTINJA – MANASTIR ŽIČA – CRKVA LAZARICA – NIŠ

Doručak. U 08,00h polazak ispred hotela na izlet do manastira Kalenić Manastir Kalenić se nalazi u blizini Rekovca i 12 km od sela Oparić. Posvećen je Vavedenju Bogorodice. Kalenić je zadužbina Bogdana, uglednog velmože despota Stefana Lazarevića. Crkva je sagrađena i oslikana između 1413-1420. godine. Opusteo krajem XVII veka; obnovili sredinom XVIII veka monasi iz Morače. Nastavak putovanja do manastira Ljubostinja. To je zadužbina kneginje Milice. Posvećen je Uspenju presvete Bogorodice. Manastir je građen od 1388. do 1405. godine. U Ljubostinji su sahranjene kneginja Milica, žena kneza Lazara. Odlazak do manastira Žiča. Manastir se nalazi u blizini Kraljeva. Zajedno sa crkvom svetog uspenja je sagradio prvi kralj Srbije, Stefan Prvovenčani. Žiča je uništena XIII. veku, ali je ponovo sagradio kralj Milutin početkom XIV veka. Posle završenog obilaska odlazak do Kruševca. Poseta crkvi Lazarici. Crkva svetog Prvomučenika Stefana, poznatija kao Lazarica, nalazi se u centru Kruševca, a podigao ju je, najverovatnije između 1377 I 1380. godine, knez Lazar kao pridvornu crkvu svoje novosagrađene prestonice, Kruševačkog grada. Kraće slobodno vreme, a zatim povratak u Niš.

CENA ARANŽMANA:
od 10 do 20 osoba 90 €
od 21 do 30 osoba 80 €
31 osoba i više 70 €

CENA OBUHVATA:

  • prevoz udobnim turističkim autobusom (A/C,audio,video)
  • smeštaj u hotelu sa 3* na bazi noćenja sa doručkom
  • ulaznice ulaznice za muzej Ćele Kula, lokalitet Mediana , logor na Crvenom Krstu i lokalitet Iustiniana Prima
  • usluge lokalnog vodiča
  • troškove organizacije

CENA NE OBUHVATA:

  • individualne troškove

Htl Tami Residence 3*** nalazi se 2,5 km od centra grada. Sve sobe TWC, LCD TV, mini bar, internet, kablovska televizija, fen…

Uz ovaj progam važe opšti uslovi putovanja «Euroturs-Niš» i YUTA standarda